Wednesday 22 July 2015

21. - 22.7.2015 – 15. – 16. den: Echo centre, Liskeard


21. - 22.7.2015  – 15. – 16. den: Echo centre, Liskeard

Poslední naší větší řízenou aktivitou byla návštěva Echo centre v Liskeard a druhý den pak u vodní nádrže Siblyback Lake. Echo centre (viz http://www.echocentre.co.uk) je nezisková organizace, která nabízí a realizuje v denním programu aktivity pro tělesně postižené tak, aby se cítili jako normální lidi.
Každý den se v centru schází jiná skupina lidí většinou z blízkého okolí, ale jsou zde i lidé z větší vzdálenosti. Během prvního dne
jsme se rozdělili na dvě skupiny, naše ženská část šla dle předchozí domluvy vařit do kuchyně český guláš s knedlíkem, kuřecí řízky a taky český pudink. Mužská část naší výpravy se zúčastnila povídání se skupinou handicapovaných. Každý z přítomných o sobě řekl, jak se jmenuje, odkud je – dokonce i na mapě, co ho baví, jakého má domácího mazlíčka… Bylo velmi milé, jak si všichni navzájem i přes své postižení (většinou vrozené) pomáhali. Jedna dívka byla dokonce hluchá, tak jí veškeré povídání převypravovali ve znakové řeči.
Potom jsme prezentovali Českou republiku a naše aktivity zde. V rámci prezentace jsme se zmínili o našem večerníčku, všem jsme rozdali papírové čepice a pustili i jeden díl Krtečka.
I když děvčata uvařila dvě různá jídla, všichni je chtěli ochutnat obě, takže měli na jednom talíři zajímavou kombinaci guláše, knedlíků s řízkem a opečeným bramborem. Ale všem to viditelně chutnalo a nikdo nic nevrátilJ
Odpoledne jsme se zapojili do několika pohybových her s handicapovanými i jejich asistenty. Ve dvou družstvech jsme si v řetězci podávali míč, nosili ve lžičce vejce (vozíčkáři je vozili),
chodili s nafukovacím míčem mezi koleny, skládali jsme v týmech karty a la pexeso … a přitom zažili spoustu legrace.
Kliknutím na obrázek skupiny s kartami si můžete prohlédnout i video.
Druhý den jeli přímo k vodní nádrži Siblyback Lake. Přijeli jsme k nádrži, která současně slouží jako zdroj pitné vody pro Liskeard a okolí a jednak jako sportovní středisko pro vodní sporty, před jedenáctou hodinou. Za chvíli přijela z Echo centre skupina handicapovaných, tentokrát vesměs starších lidí na vozíčcích. Bylo zajímavé sledovat, jak se tito lidé vydávají na vodní hladinu a i přes své postižení chtějí zažít stejné pocity na vodě, jako zdraví lidé.
Echo centre má vlastní uzpůsobenou motorovou loďku, na které je spustitelná příď tak, aby současně mohla tvořit nájezdní můstek pro vozíčky.
Když se vydali první členové výpravy na vodu, my jsme se šli kochat bylinkami na procházkovou cestu kolem nádrže. Po návratu a vlastním obědě jsme si i my vyzkoušeli se na loďce projet.
Na zpáteční cestě jsme se podívali ještě do bývalého těžebního centra cínu – do Boodmin Moor na kamenný „Cheesewring“.
Středeční večer jsme opět věnovali kultuře. Navštívili jsme zkoušku mužského pěveckého sboru a poděkovali dirigentovi za krásné hudební zážitky, které jsme mohli prožít a shlédli část zkoušky další skladby (kliknutím na obrázek můžete vidět videozáznam). Jako pozornost jsme mu předali CD s písněmi Leoše Janáčka.






      

No comments:

Post a Comment