Friday 17 July 2015

14. – 17.7.2015 – 8. – 11. den: Kingfishers Pre-School


14. – 17.7.2015  – 8. – 11. den: Kingfishers Pre-School

V úterý začala čtyřdenní série, ze které jsme měli největší obavy, totiž práce ve školce Kingfishers. Měli jsme připraveno snad 30 různých aktivit, ale nedokázali jsme si docela přesně představit, jak vůbec bude probíhat naše komunikace s dětmi. A tak jsme již cestou do školky šli napakovaní spoustou pomůcek, ale docela pomalu a rozvážně J
S vedoucí školky jsme se domluvili, že jim budeme pomáhat na zahradě a že zkusíme s dětmi pár drobných aktivit. Takže jsme v této „lesní“ školce každý den po ránu něco málo pleli, natírali či montovali. Těchto aktivit se účastnil také účastník letošní jarní anglické mise Tom, takže jsme se i díky jemu dostávali do pohody. Děti na nás zpočátku jen koukaly, ale postupně se osmělovaly a prohodili s námi kromě občasného úsměvu i slovo. Zjistili jsme, že jedno z nich má českou maminku.
Během dopoledne jsme pro děti připravovali malou svačinku – český puding a pomazánku a také dílčí aktivity. Pravidelný úspěch sklízely nejjednodušší míčové hry a protahovací „jógová“ cvičení. Protože celý systém práce ve školce je založen na volnosti dětí, těchto aktivit se účastnilo pokaždé jiný počet dětí a některé i opakovaně. S naší představou „frontální“ výuky jsme se tedy velmi rychle rozešli a zvykli si na to, že se zapojí jen ten, kdo chce.
 Co mělo ovšem největší úspěch, bylo každodenní polední představování našeho „padesátiletého“ večerníčka a promítání několika dílů „Krtkova dobrodružství“. Tyto krátké a milé povídky usadily děti i vedoucí do židliček a malý černý hrdina zcela upoutal jejich pozornost. S každým dnem se zvyšoval počet promítaných dílů, zvláště, když jsme pro děti i vedoucí poskládali večerníčkovu čepiciJ.
V pátek, tedy poslední den našeho pobytu ve školce, měli školku otevřenu všem rodičům. Hned od rána jsme pomáhali připravit areál do „slavnostní“ podoby a došlo také na promítání krtečka.
Na závěr našeho pobytu jsme se rozloučili a ponechali jsme jako vzpomínku na nás několik pomůcek pro cvičení a hlavně „the adventures of the mole“.
Během tohoto „školkového“ týdne jsme ještě ve středu zažili překrásný kulturní zážitek. Místní mužský pěvecký sbor měl totiž oficiální vystoupení pro veřejnost pod širým nebem. Během více než hodiny a půl zaznělo několik překrásných skladeb od světoznámých autorů. Celý sbor vedl úžasný dirigent Jonathan, který vdechl koncertu nenapodobitelnou atmosféru. Kliknutím na obrázek můžete alespoň kousek jedné skladby vidět na našem záznamu.  






No comments:

Post a Comment