Saturday 11 July 2015

11.7.2015 – 5. den: Mount Edgcumbe and Country Park


11.7.2015  – 5. den: Mount Edgcumbe and Country Park

Sobotu jsme měli v programu označenu jako Free Day. Jenomže to byl jen plán, který každodenně podrobujeme kritickému pohledu. Na jedné straně dáváme dohromady zážitky z prožitého dne – výsledkem je tento deník, na druhé straně se připravujeme na program dalšího dne. A právě volný den jsme se rozhodli nemít, takže jsme si na doporučení českého dobrovolníka Davida navštívit zahrady pod Mount Edgcumbe.
Vyrazili jsme v tradiční ranní čas s batohy a ve sportovním na celodenní tůru. Vyšlapali jsme táhlý dlouhý kopec směrem na Cremyll a již po zhruba 3 km se před námi objevilo údolí Millbrooku a na horizontu Plymouth.
Po počátečním nadšení jsme však na chvíli zapadli do lesa a hlavně šli po silnici další 3 km v nezáživném kraji. Dostali jsme se ke kostelu svaté Marie a Juliána, kde jsme si prohlíželi nejen hroby, ale i vnitřek kostela. Nejen svou výzdobou, varhanami ze 16. století, ale vlastně svou otevřeností lidem nás mile překvapil.
Potom jsme se vydali trochu oklikou k zahradám Country Parku. Přitom jsme se opravdu kochali úžasným výhledem na Plymouth a ostrůvky, které ho obklopují, teda aspoň z východní strany.
Do komplexu zahrad jsme pronikli „Cestou s kaméliemi“. Nejprve jsme si mysleli, že zde sepisoval svou knihu Alexandre Dumas, ale po chvíli jsme viděli neuvěřitelně pestrou květenu, které vévodily keře kamelií. Ty sice již byly většinou odkvetlé, ale bylo jich zde velké množství. Zvláštními květy nás zaujal jakýsi lopůch, jehož přesný název jsme nikdo neznal.
Ač jsme byli osvěženi krásnou přírodou, k nasycení žaludku to nestačilo. A tak jsme se po chvilce hledání nadlábli v „Oranžové“ restauraci.
Po dobrém obědě jsme takřka doslova křížem krážem prochodili nejkrásnější historické zahrady celého Country parku. Našli jsme zde kromě nádherně sestříhaných keřů, rozkvetlých stromů také korkový dub a „sluníčkový“ záhonek.
Nádherně naladěni jsme se vydali na cestu do Cowsandu přes Millbrook, kde jsme ve Sparu doplnili chybějící zásoby jídla a pití. Volný den, ač nebyl volný, se nám vydařil.









No comments:

Post a Comment